Na een wereldwijde zegetocht en een succesvolle speelperiode van 4 weken in de Stadsschouwburg Utrecht gaat het met prijzen overladen Amerikaanse familiedrama Augustus: Oklahoma nu op tournee door Nederland. Antoine Uitdehaag regisseert een vlijmscherp, ontroerend en hilarisch portret van drie generaties op drift, gespeeld door een topcast van dertien acteurs.

Vanwege familieomstandigheden keren de drie zussen Weston terug naar hun ouderlijk huis op het platteland van Oklahoma. Daar lopen de spanningen hoog op, niet in de laatste plaats dankzij de spijkerharde commentaren van hun manipulatieve, aan pillen verslaafde moeder. Al snel wordt duidelijk: deze keer blijft geen jeugdtrauma onberoerd, is geen geheim meer veilig en ontsnapt niemand aan de wurgende greep van de moederliefde. 

Met Augustus: Oklahoma schreef de Amerikaanse auteur Tracy Letts (1965) een avondvullend familiedrama, waarin hij soap en klassiek theater op een verbluffende manier samenbrengt. Het werd bekroond met de belangrijkste Amerikaanse toneelschrijfprijzen, de Pulitzer Prize en de Tony Award.
 
Augustus: Oklahoma is een echt acteursstuk. De dertien prachtige rollen zijn bezet door een droomcast: Noah Blindenburg, Peter Blok, Peter Bolhuis, Ria Eimers, Martijn Fischer, Tom de Ket, Loes Luca, Merle Minjon, Roos Ouwehand, Tjitske Reidinga, Marie-Louise Stheins, Hilbert Dijkstra en Dries Smits.

 
Regisseur Antoine Uitdehaag over Augustus: Oklahoma: “Tracy Letts schetst een genadeloos en ontroerend beeld van hoe het er in families aan toe kan gaan en hoe moederliefde soms iets heel anders is dan wij willen denken. Maar hij verguldt die bittere pil met humor, zodat wij er verschrikkelijk om kunnen lachen. Augustus: Oklahoma laat zien dat je van goede huize moet komen om aan je ouderlijk huis te kunnen ontsnappen.”

 

Bekijk hier de trailer van de voorstelling en hoor de acteurs aan het woord over het stuk.

Meer lezen over de internationale reputatie van het stuk? Klik hier.