De ultieme lofzang op de liefde, dat is de opera Orfeo ed Euridice. Op, in en onder het water van de vijver van Paleis Soestdijk, in het hart van de provincie Utrecht, regisseert Jos Thie een overrompelend muzikaal spektakel.  
 
Voor Orfeo ed Euridice (1762) bewerkte Christoph Willibald von Gluck de klassieke mythe over de zanger Orpheus, die met zijn betoverende stem en snarenspel zelfs de natuur wist te ontroeren. Als Orfeo treurt om zijn gestorven geliefde Euridice, besluit liefdesgod Amore dat de zanger haar uit de onderwereld mag terughalen. Amore stelt echter één voorwaarde: Orfeo mag Euridice niet aankijken tot ze in de bovenwereld zijn teruggekeerd…
 
In het verhaal van Orfeo ed Euridice speelt de tegenstelling tussen de bovenwereld, waar de levenden wonen, en de onderwereld, waarin de doden vertoeven, een belangrijke rol. Regisseur Jos Thie maakt deze werelden zichtbaar door het verhaal op, in en onder het water te laten spelen. Het water, de oevers, de bomen en het eiland in de vijver komen in de zomerse schemering tot leven en transformeren tot een schitterend decor voor de opera.
 

Orfeo ed Euridice was van 3 juni t/m 26 juli 2011 te zien op en in de vijver van paleis Soestdijk en trok meer dan 42.000 bezoekers. Reden om dit zomerseizoen de opera voor een tweede en tevens laatste keer op te voeren. De allerlaatste voorstelling is 8 augustus 2012.